Tijdens het winterseizoen doen kinderen het meeste van hun sporten binnen in sportzalen. Om letsel tijdens binnensporten te voorkomen zijn er een paar dingen waar ouders en coaches op moeten letten.
Intensiteit vergroot het risico op overbelasting
De meeste kinderen die sporten, hetzij buiten of binnen, gaan door overgangsperiodes, waarbij het niveau van de training wordt opgevoerd. Tijdens zulke periodes is het belangrijk om te zorgen dat kinderen genoeg tijd krijgen om te herstellen tijdens trainingssessies.
Daarnaast moeten coaches, ouders en kinderen overleggen of deelname aan iedere trainingssessie en/of wedstrijd strikt noodzakelijk is. Wedstrijden kunnen fysiek veeleisend zijn en in het heetst van de strijd kan het kind (of de coach) signalen van het lichaam die mogelijk wijzen op een naderende blessure niet opmerken.
Zaalvoetbal is zwaar voor de voeten
Tijdens het winterseizoen kan het voetbalveld extreem hard worden als de grond bevriest. Spelen op een bevroren veld zorgt voor extra belasting van de voeten van het kind – vooral als er moet worden gesprint, gesprongen en snel van richting moet worden veranderd.
Buitentraining vindt plaats op velden gemaakt van kunstmateriaal. Deze kunstmaterialen lijken misschien zacht, maar belasten de kinderspieren en -botten eigenlijk meer dan grasvelden.
Wanneer het binnenseizoen begint is het belangrijk dat het team buiten blijft spelen – minimaal één keer per week- naast hun binnentraining.
De juiste schoenen voor binnensport
Bij zaalvoetbal wordt er meer gesprint en plots van richting veranderd, simpelweg omdat het veld kleiner is. Daarnaast is de vloer bijzonder hard en onbuigzaam wat betreft het absorberen van de impact. Wanneer het binnenseizoen dus begint, moet het lichaam van het kind wennen aan het hardere oppervlak en een andere speelstijl. Dit vraagt om speciale schoenen die lichtgewicht en flexibel zijn, met een goede grip.
Sporten zoals handbal en badminton zijn sporten met veel impact doordat er veel wordt gesprongen, snel van richting wordt veranderd en, in het geval van handbal, veel wordt gesprint, en dit zorgt allemaal voor extra belasting van de voeten van het kind.
Bij badminton wordt er vaak geland op de hielen en om deze reden is het van het uiterste belang dat er hierbij schokabsorberende schoenen worden gedragen om te veel belasting van de voeten te voorkomen. Hierdoor zal er minder vaak last van hielsporen worden ervaren.
Kijk hoe het kind reageert op training
Het is belangrijk dat ouders en coaches regelmatig bekijken hoe het kind reageert op de training – zowel qua de regelmaat van de sessies en de belasting die erbij komt kijken. Ze moeten ook letten op het energiepeil van het kind en op plotse of terugkerende last. Als het kind meer vermoeid raakt dan normaal of begint te klagen over pijn is het tijd om te kijken of de hoeveelheid training moet worden aangepast. Als het kind klaagt over pijn in de achterkant van de voet is het een goed idee om te testen op de ziekte van Sever Schinz.