×

Wat is de ziekte van Sever Schinz en Solemaids inlegzolen?

Een paar feiten over de ziekte van Sever Schinz

De ziekte van Sever Schinz is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn onder groeiende kinderen en tieners.

De ziekte is vernoemd naar James Warren Severs, de Amerikaanse arts die de aandoening voor het eerst beschreef in 1912 en houdt een ontsteking in van de groeischijf van de hiel, die kan optreden wanneer dit lichaamsdeel wordt blootgesteld aan druk, vanwege herhaaldelijke zware schokken.

Tijdens de groeispurt is het gebied rond de groeischijf bijzonder gevoelig, aangezien het nog niet is ontwikkeld tot een massief bot. Als het wordt blootgesteld aan herhaaldelijke stress, bijvoorbeeld rennen, springen of andere activiteiten die met grote schokken gepaard gaan, kan een ontsteking optreden, die lijdt tot zwelling en pijn.

De ziekte van Sever Schinz komt het meest voor bij kinderen tussen 9 en 14 jaar oud. Het kan echter ook eerder voorkomen en kinderen bij wie de groeispurt later begint kunnen er tot hun 16e last van hebben. Zodra de groeischijf dichtgroeit, neemt de aandoening af.

Kinderen die fysiek actief zijn, of die aan sporten doen waarbij ze veel rennen of springen, vooral op harde oppervlakken, lopen meer risico om de ziekte van Sever Schinz te krijgen.

Waarom rust niet het geneesmiddel is

Er zijn niet veel ouders of sportcoaches die over de ziekte van Sever Schinz gehoord hebben. En de meeste huisartsen weten niet precies wat ze ermee aan moeten. Het wordt kinderen meestal aanbevolen om tijdelijk met sporten en activiteiten die met veel schokken gepaard gaan te stoppen, en te wachten tot de pijn weer wegtrekt.

Een actief kind laten bankzitten is niet alleen onnodig: het is ook ongunstig, om een aantal redenen:

  • Lichamelijk: De ontwikkeling van de motoriek wordt bevorderd wanneer het kind beweegt en verslechterd als het kind stil blijft zitten tijdens de late jeugd en de adolescentie.
  • Psychologisch: Spelen met andere kinderen in een team of in fysieke activiteiten is vormend voor alle kinderen. Het ontbreken van zulke belangrijke interactie kan het zelfvertrouwen en het opbouwen van de identiteit van het kind schaden.
  • Sportief: Bankzitten kan betekenen dat getalenteerde kinderen belangrijke ontwikkelingskansen missen en een tegenslag oplopen in hun sportcarrière.

Klinische ervaring wijst uit dat de ziekte van Sever Schinz niet wordt genezen met rust: het trekt weer weg wanneer het kind ouder wordt. De fysieke inspanning minimaliseren zal de hielpijn alleen maar tijdelijk wegnemen. Zodra het kind weer gaat bewegen, komt de pijn meestal weer terug.

De menselijke gezondheid lijdt onder te weinig beweging, dus is het belangrijk dat kinderen gemotiveerd worden om fysiek actief te blijven. Vooral wanneer een eenvoudige inlegzolen al het verschil kan maken.

Cookies